Borstvoeding

Borstvoeding geven = goed voor jezelf zorgen

Veel jonge moeders voelen zich moe.Borstvoeding geven neemt letterlijk energie; je lichaam zorgt ervoor dat je baby kilo's groeit. In de periode dat je borstvoeding geeft, is het daarom belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Hier een paar tips:

  • Borstvoeding geven vraagt 500 kilocalorien per dag extra, het is dus niet vreemd als je je hongerig voelt. Eet gerust meer dan je gewend bent.
  • Eet gezond en gevarieerd
  • Drink geen of matig alcohol
  • Rust voldoende, houd het middagslaapje in ere zolang je er behoefte aan hebt.

Als je erg moe bent, adviseert je omgeving soms om te stoppen met borstvoeding. Weet dat day de energie die er via jou naar je kind gaat gaanderweg minder wordt. Vanaf zes maanden gaan baby's ook vast voedsel eten en vanaf ongeveer één jaar staat vaste voeding steeds vaker op de eerste plaats en is jouw borstvoeding een (belangrijke) aanvulling.

Bedenk ook dat je nachten er waarschijnlijk niet veel beter op zullen worden wanneer je stopt met borstvoeding. Het is niet bewezen dat kinderen beter doorslapen op poedermelk. En als je je kind 's nachts borstvoeding geeft, doe je dat op een gegeven moment vrijwel slapend. Terwijl jij of je partner er voor een fles echt uit zullen moeten. Wil je heel graag eens ongestoord doorslapen? Kolf dan vooruit em laat je partner de nachtvoeding geven.

Tot slot is het voeden voor veel moeders juist een moment om even te liggen en uit te rusten. Stop dus niet omdat anderen dat een goed idee vinden; jij bepaalt hoe lang je je kindje wilt voeden.

____________________________________________________________________________

 Te weinig melk?

Je hoort weleens van vrouwen dat de borstvoeding mislukt is, omdat ze te weinig melk hadden.Als dat echt zo is, is dat natuurlijk heel vervelend. Veruit de meeste vrouwen hebben echter voldoende melkklieren en borstvoeding om hun kindje goed te laten groeien.

Je lichaam weet namelijk heel goed wat je kindje nodig heeft en zal er alles aan doen om dat te realiseren. Je kunt je lichaam daarin ondersteunen door goed voor jezelf te zorgen met gezonde voeding en voldoende rust. Huid-op-huid contact met je baby is ook belangrijk voor de aanmaak van voldoende melk. Daarnaast is extra stimulans van de borsten, door vaker aan te leggen of te kolven, een goede manier om de productie te verhogen.

De grootte van je borsten zegt weinig over de hoeveelheid melk die ze kunnen maken. Borsten, ongeacht hun grootte, hebben een bepaalde opslagcapaciteit voor borstvoeding. Als die klein is, merk je dat je kindje vaak wil drinken. Is de capaciteit groot, dan drinkt je kindje minder vaak en soms maar één borst per voeding. Dit is allemaal prima, volg vooral jullie eigen unieke patroon van voeden.

Mocht het is tijdens je kraambed  nodig zijn de hoeveelheid borstvoeding te vergroten, dan zal de verloskundige eventueel in overleg met de lactatiekundige tips geven. Ook de kraamverzorgende speelt hierin een belangrijke ondersteunende en adviserende rol.

Voor meer informatie: zie tabblad Na de bevalling

 

 

 

                                                             

                                                                                                                                 

 

 

 


Vragen?

Wil je meer weten over bevallen in het Bevalcentrum, neem dan contact op met je eigen verloskundige. Zij kan je verder helpen.