Borstvoeding

Borstvoeding op de eerste dag

Al snel na de geboorte zal je baby aanstalten maken om te gaan drinken. De oogjes gaan open en hij zoekt contact. Het tongetje wordt uitgestoken en de baby maakt smakgeluidjes. Baby's zijn hierbij vaak in een hele rustige, alerte toestand. De verloskundige zal je dan helpen om voor de eerste keer de baby aan te leggen. We streven ernaar dat dit binnen één uur na de bevalling gebeurt, ook wel het 'gouden uur' genoemd. Je baby is goed wakker en wil graag bij je drinken. Jouw lichaam krijgt door het drinken een sterk signaal dat er melk gemaakt moet worden.

Een eerste voeding mag in principe zo lang duren als jij en je baby dat prettig vinden. Let er wel op dat je baby niet aan je tepel gaat sabbelen, dat kan de tepel kapot maken. De verloskundige en de kraamverzorgende zal dit uiteraard ook in de gaten houden. Vaak drinken pasgeboren baby's in de eerste uren een paar keer aan de borst, zij geven zelf aan dat ze nog een keer willen.

Na deze start gaan baby's vaak goed slapen. Zij zijn ook moe van geboren worden en zodoende slapen ze soms wel 3 a 4 uur achter elkaar. Als ze weer wakker worden, willen ze vaak weer drinken, daarna gaan ze weer slapen en zo gaat dit verder. Baby's willen graag dat er niet langer dan drie uur tussen de voedingen zit. Vaker voeden mag ook! De meeste baby's willen per 24 uur zo'n acht tot twaalf keer bij je drinken.

Tijdens de eerste 24 uur kan het ook zijn dat de baby nog niet zelf aangeeft dat hij wil drinken. Sommige baby's zijn misselijk van vruchtwater of hebben hoofdpijn doordat ze met een vaccuumpomp geboren zijn. Als de baby een gezond gewicht heeft, is dat geen probleem. Ze worden geboren met een voorraadje eten in hun lichaam dat ze zullen verbranden. Je kan je lichaam alvast een signaal geven, door manueel (met de hand) de eerste moedermelk af te kolven. De afgekolfde moedermelk kun je met een lepeletje of cupje aan je baby geven.

_________________________________________________________________________

Op gang komen van borstvoeding

Sommige vrouwen zien al in hun zwangerschap een beetje melk uit de borsten komen, maar bij veruit de meeste vrouwen komt de borstvoeding pas op gang na de bevalling. Dit kan een paar dagen duren, dat is geheel normaal.

De eerste voedingen zijn heel belangrijk om je lichaam het signaal te geven melk te gaan maken. Het kan echter even duren voor je zelf voeding ziet! Bij eerste kinderen soms twee of drie dagen, bij volgende kinderen ongeveer één dag. Dit betekent niet dat je geen melk hebt. Tijdens de eerste voedingen haalt je kindje het zogenaamde colostrum uit je borst, een hele rijke geconcentreerde voeding. Hierin zit zoveel energie, dat een kind al aan een paar druppels voldoende heeft. Bovendien is colsotrum ongelooflijk rijk aan afweerstoffen, die je baby beschermen tegen infecties.

Wanneer je borstvoeding in de loop van de dagen verder op gang komst, zul je dat aan je borsten merken: ze zwellen op en kunnen gaan stuwen. Je hoort je baby slikken wanneer het aan de borst ligt en misschien zie je wat voeding op de lipjes of kleertjes.

De hoeveelheid borstvoeding wordt aangepast aan de behoefte van je baby; aanvankelijk een paar druppels en na een tijdje 'maak' je wel een liter moedermelk per dag.

_________________________________________________________________________

Stuwing

Veel vrouwen hebben in de kraamweek gestuwde borsten; ze voelen hard en warm aan, soms ronduit oncomfortabel. Vraag en aanbod van de borstvoeding moeten nog in balans komen, vaak gebeurt dit in een paar dagen.


Tijdens de stuwing, met het hoogtepunt vaak op dag drie of vier, kun je je wat minder fit voelen en zelfs wat verhoging hebben. De kraamverzorgende zal je tips geven om de stuwing te verlichen, je mag ook paracetamol nemen (zonder coffeine of codeine). Laat je deze dagen lekker verzorgen en neem je rust!

_________________________________________________________________________

Borstvoeding is natuurlijk, dus het gaat vanzelf?

Soms hoor je hele opgewekte verhalen over borstvoeding. Het is zo gemakkelijk, het gaat vanzelf. Ze zijn in 10 minuten klaar. Het is natuurlijk en het beste voor je kindje.

Je zou aan jezelf gaan twijfelen wanneer het bij jou juist heel veel moeite kost om de borstvoeding op gang te brengen. Wanneer je daarvoor de hele dag in de weer bent, je drie kwartier bezig bent per voeding, je baby moeizaam aanhapt, je het hlemaal niet leuk vindt. Dan zakt de moed je in je schoenen. Borstvoeding is absoluut de meest natuurlijke voeding voor je baby, maar dat betekent dus niet dat het vanzelfsprekend gaat. Zeker bij je eerste kindje is het starten van borstvoeding hard werken. Jij en je baby zullen het allebei moeten leren en dat gaat niet in een weekje.

Wanhoop dus niet! Goed om te weten is dat enthousiaste borstvoedingsverhalen absoluut waar zijn, maar vaak voor oudere kindjes gelden en voor tweede of volgende baby's. Oudere kindjes kunnen heel vlot een voeding drinken en happen zelfs heel makkelijk aan. Volgende kindjes drinken ook vaak soepeler, omdat je zelf ervaring hebt en de melk sneller op gang komt.

Reken dus op een paar pittige weken en verheug je alvast op de véél langere tijd dat het inderdaad makkelijk, pijnloos en vanzelf gaat!

_________________________________________________________________________

Tot welke leeftijd voeden?

Het is geheel aan jou hoelang je je kindje borstvoeding wilt geven. Het advies vanuit de WHO is om je baby zes maanden lang alleen maar borstvoeding te geven, voor de meest optimale start. En als je met vaste voeding begint ook borstvoeding te blijven geven, minimaal tot een leeftijd van twee jaar.

Veel vrouwen kijken gewoon hoe het gaat en stellen zich eerst het doel van drie maanden. En als het dan lekker loopt, ga je door tot zes maanden. En waarom zou je dan stoppen als jij en je kindje nog steeds genieten van jullie momenten samen.En als je ziet hoe goed je kind groeit en zich ontwikelt op jouw melk? Zo voed je steeds wat langer, tot het voor jullie beiden het moment is om, vaak geleidelijk, te stoppen. Als je het aan je kind laat, zal het vanzelf stoppen met drinken tussen één en vijf jaar.

Ook grotere kinderen hebben baat bij borstvoeding, zelfs al eten ze vaste voeding. De borstvoeding past zich aan aan de leeftijd van je kind en gaat bijvoorbeeld steeds meer antistoffen bevatten, voor een optimale weesrtand tegen ziektes. Dat kinderen tanden krijgen, maakt niet uit voor borstvoeding geven, wij kauwen immers ook niet tijdens het drinken? De meeste kinderen drinken ook met tanden pijnloos aan de borst.

Als je een volgend kindje krijgt, kan je productie tijdens de zwangerschap teruglopen. Sommige kindjes blijven dan toch 'droog' doordrinken, voor het gevoel van rust en geborgenheid. Als de baby er is, worden deze kindjes beloond met heerlijke voedzame melk. Je kunt dan zowel je grote kind als de baby voeden, dit heet tandemvoeden. De basisregel is dat je baby voorrang heeft aan de borst. Je leest hier meer over op www.borstvoeding.com.

In onze cultuur zijn we niet zo gewend aan kinderen die lang blijven drinken, maar in heel veel culturen is het de normaalste zaak van de wereld. Volg hierin dus zeker je eigen kompas en trek je niets aan van de mening van anderen.

Veel vrouwen gaan na drie maanden weer werken. Om dan te blijven borstvoeden, zul je moeten gaan kolven of tijdens het werk even naar je kindje toe moeten gaan. Je mag hiervoor wettelijk, gedurende de eerste negen maanden, tot een kwart van je werktijd gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ja, ik wil me inschrijven!

Vrijblijvend adviesgesprek

Vragen of aanmelden?

Wil je je aanmelden bij de verloskundigenpraktijk of heb je vragen aan je verloskundige, neem dan contact op met (055) 581 19 30.

Wil je meer weten over bevallen in het Gelre bevalcentrum, neem dan contact op met je eigen verloskundige. Zij kan je verder helpen. Kom je van buiten de regio Apeldoorn, neem dan contact op met het Gelre Verloskundig Centrum en vraag naar de mogelijkheden.