Lactatiekundige

Twee lactatiekundigen werken voor onze praktijk, zij kunnen worden geraadpleegd in of kort na de kraamperiode.

 • Aukje van Beek
 • Gerrie van der Haar

In eerste instantie begeleiden de verloskundigen je samen met de kraamverzorgende bij het geven van borstvoeding. Is het echter zo dat professionele hulp gewenst is voor de begeleiding van borstvoeding dan zullen zij je adviseren om contact op te nemen met onze lactatiekundige.

De lactatiekundige kan je begeleiden in situaties als:

 • pijn bij het voeden
 • vragen of problemen bij het aanleggen
 • een onrustige of prikkelbare baby
 • vragen over kolven
 • te veel of te weinig melk
 • borstontsteking
 • tepelkloven die niet genezen
 • een te vroeg geboren baby
 • borstvoeding bij een tweeling


Tijdens je zwangerschap kun je ook al een afspraak maken met onze lactatiekundige, een prenataal lactatiekundig consult. Dit kan bijv. handig zijn wanneer je een minder goede ervaring met borstvoeding hebt gehad of omdat je medicijnen gebruikt. 

Lactatiekundig consult

Voor een eerste advies of begeleiding op afstand waarbij geen observatie nodig is, is een telefonisch consult wellicht voldoende. Voor het observeren van een voeding en beoordelen van de gehele situatie kan onze lactatiekundige voor een consult bij je aan huis komen. Tijdens het consult wordt de borstvoedingssituatie bekeken, advies gegeven en kan er samen met jou een plan opgesteld worden dat afgestemd is op de wensen en behoeften van jou en je kind. In navolging op een consult aan huis vind er nog een telefonische nazorg plaats waarbij de begeleiding rondom de borstvoeding verder loopt met aangepaste tips en adviezen.

Vergoeding

De meeste zorgverzekeraars vergoeden (deels) lactatiekundige zorg uit de aanvullende pakketten. Kijk bij je eigen polis na of je een vergoeding ontvangt. Voorwaarde voor vergoeden van lactatiekundige zorg is dat de lactatiekundige een erkend International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) is en is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL). Soms kan ook een verwijzing van een verloskundige noodzakelijk zijn, deze verzorgen wij uiteraard voor je mocht verzekering dit vragen. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen: www.nvlborstvoeding.nl

Bereikbaarheid

Onze lactatiekundige kun je telefonisch bereiken via de praktijkassistente of via e-mail borstvoedingscentrum@gelre.nl Heb je een dringende vraag dan heeft telefonisch de voorkeur. 


Ja, ik wil me inschrijven!

Vrijblijvend adviesgesprek

Vragen of aanmelden?

Wil je je aanmelden bij de verloskundigenpraktijk of heb je vragen aan je verloskundige, neem dan contact op met (055) 581 19 30.

Wil je meer weten over bevallen in het Gelre bevalcentrum, neem dan contact op met je eigen verloskundige. Zij kan je verder helpen. Kom je van buiten de regio Apeldoorn, neem dan contact op met het Gelre Verloskundig Centrum en vraag naar de mogelijkheden.