Hoe ga jij je baby voeden?

Fysiologische blauwdruk oftewel wat verwacht je baby

Een baby wordt geboren met bepaalde verwachtingen. Het heeft lange tijd allerlei geluiden gehoord en is een eenheid met de moeder geweest.  Pasgeboren baby's hebben de behoefte dicht bij hun ouders te zijn. Het helpt ze zich veilig en geborgen te voelen. Als baby's zich veilig voelen komt er oxytoxine vrij, dit heeft een positieve invloed op hun hersenontwikkeling. 

Jouw lichaam bereidt zich tijdens de zwangerschap al voor op het geven van borstvoeding, de meest natuurlijke voeding.

Borstvoeding

Borstvoeding is unieke voeding voor je baby, precies afgestemd op wat hij/zij nodig heeft. De aanbeveling van de WHO is dat iedere baby minimaal zes maanden borstvoeding krijgt. Als verloskundigen zijn wij enthousiast over borstvoeding, omdat wij onder de indruk zijn van alle bijzondere eigenschappen van moedermelk.

 • het zit boordevol gezonde bouwstoffen
 • het bevat anti stoffen die de weerstand van je baby vergroten
 • het is afgestemd op de leeftijd van je baby
 • het is altijd op de juiste temperatuur
 • het smaakt steeds anders,waardoor je baby alvast went aan de smaak van verschillende soorten voedsel

En verder:

 • bevordert het drinken aan de borst de mondmotoriek
 • het contact met je blote huid en jouw nabijheid geeft veiligheid en stimuleert de ontwikkeling van je baby

Kijk bij agenda voor de eerst volgende voorlichtingsavond over borstvoeding.

Voor meer informatie: La Leche League 

Kunst(fles)voeding

De beste voeding voor je baby is borstvoeding, maar als je geen borstvoeding wil of kan geven, is kunstvoeding een goed alternatief. 

Het maakt niet zoveel uit welk merk kunstvoeding je kiest. De samenstelling van kunstvoeding is vastgelegd is de Warenwet, waardoor de merken nauwelijks van elkaar verschillen als het gaat om de gehaltes van verschillende voedingstoffen. Als je kiest voor kunstvoeding zorg er dan voor dat er in elk geval een pak babymelkpoeder (Standaard nr.1), een flesje en een speentje in huis zijn. De kraamverzorgende leert je alles over het geven van een flesje, zoals hoe je een flesje bereid en hoe je een flesje aanbied.

Hechting

Ook als je jouw baby met de fles voedt, zijn er dingen die je kunt doen om de hechting met je baby te bevorderen

 • Huidcontact maken: alle baby's vinden huidcontact fijn.Huidcontact zorgt voor het vrijkomen van hormonen, wat zorgt voor een goede hechting.
 • Zorg voor nabijheid: hou je baby lekker vast en knuffel veel.Je kunt hierbij bijv. gebruik maken van een draagdoek
 • Geef zelf het flesje: laat je familie en vrienden ander dingen doen en geef je baby zelf de fles in plaats van andersom
 • Maak contact met je baby tijdens het voeden: kijk in de oogjes, streel de handjes en voetjes, kriebel over het ruggetje
 • Neem de tijd: geef aandacht aan je baby en neem de tijd voor een voeding. Een voeding duurt ongeveer 20 minuten
 • Voed je kindje responsief: voed op verzoek qua hoeveelheid, frequentie en snelheid.Let op de signalen en voedingsreflexen van je baby en stop wanner je baby wil pauzeren of vol zit

Deze tips gelden uiteraard net zo goed voor de vader als voor de moeder

Voor meer informatie: zie Voedingscentrum 


Ja, ik wil me inschrijven!

Vrijblijvend adviesgesprek

Vragen of aanmelden?

Wil je je aanmelden bij de verloskundigenpraktijk of heb je vragen aan je verloskundige, neem dan contact op met (055) 581 19 30.

Wil je meer weten over bevallen in het Gelre bevalcentrum, neem dan contact op met je eigen verloskundige. Zij kan je verder helpen. Kom je van buiten de regio Apeldoorn, neem dan contact op met het Gelre Verloskundig Centrum en vraag naar de mogelijkheden.