Prenataal onderzoek

Wat is prenataal onderzoek

'Prenataal' betekent 'voor de geboorte'. Veel ouders vragen zich af of hun kindje wel gezond is. Gelukkig zijn de meeste kinderen gezond als ze geboren worden. Er zijn mogelijkheden om tijdens de zwangerschap enkele onderzoeken te laten doen.

Screening op down, -edwards en patausyndroom

Deze syndromen zijn allemaal trisomieen. Dat betekent dat er een chromosoom teveel is op een bepaalde plek in het DNA. Kinderen met downsyndroom (trisomie 21) hebben een verstandelijke beperking en vaker gezondheidsproblemen. Hun ontwikkelingsmogelijkeden varieren. Kinderen met edwards- (trisomie 18) en patausyndroom (trisomie 13) overlijden vaak voor of rondom de geboorte. Zij worden zelden ouder dan een jaar. Deze kinderen hebben ernstige lichamelijke afwijkingen en een ernstige verstandelijke beperking.

NIPT

De Non Invasieve Prenatale Test (NIPT) is een bloedtest. Bij deze test wordt er bloed van de zwangere afgenomen en door het laboratorium onderzocht op stukjes erfelijk materiaal (DNA). In het bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta. Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind. Zo kan er bekeken worden of er bij het kind een aanwijzing is door down-, edwards- of patausyndroom. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. De test geeft geen 100% zekerheid. Er bestaat een kleine kans dat er bij een afwijkende uitslag toch sprake is van een gezond kind. Dan is een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig om zekerheid te krijgen, zeker als jullie overwegen de zwangerschap af te breken. Bij een niet-afwijkende uitslag hoef je verder geen onderzoek te laten doen. De kans is dan te verwaarlozen dat er toch een afwijking zou zijn. Een enkele keer worden er bij de NIPT andere aandoeningen gevonden. Deze zogenaamde nevenbevindingen kunnen ernstig of minder ernstig zijn. Jullie kunnen van tevoren aangeven of jullie wel of geen nevenbevindingen willen weten. Je betaalt een eigen bijdrage aan de kosten voor de NIPT van 175 euro.

Combinatietest

Met de combinatietest wordt vroeg in de zwangerschap gekeken of er een verhoogde kans is dat het kindje syndroom van Down heeft De combinatietest wordt verricht bij een zwangerschapsduur van 9 tot 14 weken. Bij deze test worden twee onderzoeken gecombineerd.
1) De echo (vindt plaats tussen 11 -14 weken) waarbij de nekplooi van de baby wordt gemeten en
2) bloedafname (vindt plaats tussen 9 -14 weken) bij de moeder.
Op basis van deze twee uitslagen, de leeftijd van de moeder en de zwangerschapsduur wordt berekend of je een verhoogde kans hebt op een kindje met het Down syndroom. Het geeft je dus géén zekerheid, er kan niet worden vastgesteld of je inderdaad zwanger bent van een kindje met het Down syndroom. Er wordt een kans berekend.
Als de uitslag aangeeft dat je een verhoogde kans hebt (van meer dan 1 op de 200) op het krijgen van een kindje met het Down syndroom, wordt dit met je besproken. Je komt dan in aanmerking voor vervolgonderzoek zoals een vruchtwaterpunctie waarbij er wel met zekerheid kan worden vastgesteld of het kindje het syndroom van Down heeft. Naast de kans op syndroom van Down (trisomie 21) geeft de combinatietest ook informatie over de kans op Patausyndroom (trisomie 13) en Edwardssyndroom (trisomie 18). 

 

Voor meer informatie : zie tabblad Folders

 


Ja, ik wil me inschrijven!

Vrijblijvend adviesgesprek

Vragen of aanmelden?

Wil je je aanmelden bij de verloskundigenpraktijk of heb je vragen aan je verloskundige, neem dan contact op met (055) 581 19 30.

Wil je meer weten over bevallen in het Gelre bevalcentrum, neem dan contact op met je eigen verloskundige. Zij kan je verder helpen. Kom je van buiten de regio Apeldoorn, neem dan contact op met het Gelre Verloskundig Centrum en vraag naar de mogelijkheden.