Voedingsadviezen

Tijdens de zwangerschap moet je je eetgewoontes soms wat aanpassen.... !
Wat mag wel en wat mag niet.....?

Tips en aandachtspunten

Er is vaak onduidelijkheid over wat je wel of niet mag eten in de zwangerschap daarom hebben wij hieronder een lijstje met wat aandachtspunten voor je gemaakt:

  • Slik vanaf het moment dat je zwanger wilt worden elke dag een tablet waarin minimaal 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur zit. Deze tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Door het innemen van deze tabletten vermindert de kans op een kind met een ernstige aandoening zoals een open ruggetje.
  • Neem gedurende de zwangerschap en borstvoedingsperiode 10 microgram vitamine D.
  • Vaak zijn er multivitamines speciaal voor de zwangere vrouw, daar zit dat zowel foliumzuur al vitamine D in. Deze multivitamines zijn verkrijgbaar zonder recept, bij drogist of apotheek.
  • Eet geen kazen die gemaakt zijn van rauwe melk (au lait cru). Rauwe melk, bijvoorbeeld van de boer, moet u voor gebruik koken. In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Besmetting met die bacterie kan gevolgen hebben voor uw kind. Gepasteuriseerde melk, of kazen van gepasteuriseerde melk kunt u zonder risico's gebruiken.
  • Eet geen rauw of halfrauw vlees (filet american) en was rauwe groenten en fruit goed. In onvoldoende verhit vlees en in ongewassen groenten en fruit komt soms een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Besmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor het ongeboren kind.
  • Eet liever geen lever tijdens de zwangerschap en niet meer dan eenmaal per dag een leverproduct zoals leverworst. In lever zit namelijk veel vitamine A en teveel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind.
  • Eet bij voorkeur voedsel wat vers of vers bereid is en bewaar dit zo kort mogelijk in de koelkast.

Het doel blijft om ook van jou een moeder te maken!!

Vrijblijvend adviesgesprek

Vragen of aanmelden?

Wil je je aanmelden bij de verloskundigenpraktijk of heb je vragen aan je verloskundige, neem dan contact op met (055) 581 19 30.

Wil je meer weten over bevallen in het Gelre bevalcentrum, neem dan contact op met je eigen verloskundige. Zij kan je verder helpen. Kom je van buiten de regio Apeldoorn, neem dan contact op met het Gelre Verloskundig Centrum en vraag naar de mogelijkheden.